Herman Miller Design Center
Lynch/Eisinger/Design
Christian Lynch, Simon Eisinger, Christopher Connock, Brandon Pass, Carolynn Karp, Mitsuhiro Komatsu, Nina Reckeweg, Erik Brotherton, Chris Mascari & Kristen Alexander, Project Team
2007, Two Years
Previous
Next
Christopher
Connock
 
image1.jpg
685,457,850,567
1
This $105/sf renovation on the edge of LA's Culver City transforms three obsolete industrial buildings into state-of-the-art showroom spaces for Herman Miller and another tenant. A primary goal was to provide useable outdoor space in a relatively inhospitable urban environment, both as programmable space and as a buffer to the street and neighboring sites. A third of the existing structure was removed, creating two courtyards and bringing daylight deep into the building through a pair of tall glass walls. A 1980s structure was demolished for further landscaping and on-site parking, and the remaining 28,500 sf building received a full seismic retrofit. Existing materials were stripped and sandblasted to reveal cast concrete panels and the original bow-truss structure with curved plank decking, characteristic of mid-century LA. Wood screens shade each glass wall and portions of the courtyards while bringing the texture and materiality of the interior out to the public realm.

© Barkow Photo, Photography

image2.jpg
685,457,850,567
2
A third wood screen forms an entry pavilion, providing a street wall and point of access to the larger courtyard, and standing in contrast with the hard surroundings of this industrial street. Mediating between the finely textured wood elements and the rough concrete walls, corten steel screen clads a portion of the existing building and folds over to shade a tenant entrance. The palette of douglas fir, corten steel and concrete lend the building a warm character, but one at home in its surroundings. Planting with native vegetation links the site to the hillside adjoining the property.

© Barkow Photo, Photography

image3.jpg
386,515,578,770
3
The project received LEED Gold Certification due to a number of progressive design features, from high performance roofing to use of local and recycled-content materials and efficient mechanical systems. But the greenest aspects of this project garner no LEED credit: Restraint - finishes were largely omitted, structure exposed; and Encouragement – design that extends the workspace and inhabitants to the outdoors.

© Barkow Photo, Photography

image4.jpg
685,457,850,567
4

© Barkow Photo, Photography

image5.jpg
685,457,850,568
5

© Barkow Photo, Photography

image6.jpg
412,515,616,770
6

© Barkow Photo, Photography